HÍREK

2020. február 22.


Szőlészeti év 2019

A 2019-es évjárat tele a Szent György-hegyre jellemző átlagos tél volt: hóval, normál mennyiségű csapadékkal, tartós hideggel.

Nagyon száraz volt a tavasz, nem kaptunk csapadékot egészen májusig. Átlagon felüli meleggel márciusban, nagyon gyorsan indult a vegetáció, majd májusra megjött a csapadék. Kicsit visszahűlt az idő, a virágzás május elején kezdődött és a hónap közepére lezajlott. Május második hetében elkezdett esni az eső. Május-júniusra záporok voltak jellemzőek, szerencsére a tavaszi szél nem volt nagy, nem tett kárt a hajtásokban. A szőlő elkezdte behozni a lemaradását, gyors hajtásnövekedés indult.

A nyár folyamán a leveleken keresztül felvett csapadéknak köszönhetően a fotoszintézis újult erőre kapott és a bogyók elkezdtek növekedni. Szép telt fürtök alakultak ki. Augusztus első hetétől forró késői nyár vette kezdetét, ezáltal a szőlő nagyon gyorsan elkezdett érni.

Szőlőművelés szempontjából egy egyszerű évjáratot zárhattunk le. A száraz ősznek köszönhetően az utóbbi tíz év legegészségesebb szőlőtermését dolgoztuk fel.

A hosszú vegetációs idő kifejezetten pozitív volt, így nagytestű, komoly Olaszrizling készítésére alkalmas volt az évjárat. A borok jelenleg gyümölcsös aromaprofillal, hosszú savakkal rendelkeznek.

 

2017. július 14.


Tökéletes ízek egy pohár UJVÁRI mellé

 

 

Glasszírozott mangalicacsaszár velős tarhonyával, zöldségpürékkel és karamellizált gyümölcsökkel

 A glasszírozott mangalicacsászár elkészítése
Összetevők:
– tisztított, bőrös mangalica császárhús
– 2 dl UJVÁRI Olaszrizling
– 1 dl búzasör
– 12 szem bors
– 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
– 5 dl csirke alaplé
– 2 szál kakukkfű
– só
A bort, a csirke alaplét, a sört, a leveleket és a fűszereket a méz kivételével összekeverjük. A császárhúst megsózzuk, beleforgatjuk, majd bőrével lefelé fedeles, zsírpapírral kibélelt hőálló tálba tesszük és másfél óráig állni hagyjuk. Megfordítjuk majd újabb másfél óráig pihentetjük. Utána 145 fokos sütőben lefedve sütjük 90 percig, majd megfordítjuk, és újabb 90 percig sütjük. Ha kész, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A visszamaradt levet leszűrjük, hozzáadjuk a mézet és egy lábosban forraljuk, amíg a harmadára csökken a mennyisége. A császár bőrét eltávolítjuk, 6-8 cm-es hasábokat vágunk belőle, és előmelegített serpenyőben minden oldalát pirosra sütjük. Végül egy kevés mártással locsolgatva készre glasszírozzuk.

A csicsókapüré elkészítése
Hozzávalók: salottahagyma, csicsóka, só, bors, szerecsendió, kevés tejszín
A salottahagymát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A csicsókát megpucoljuk, ugyanakkorára aprítjuk, mint a salottát. Először a hagymát tesszük fel vajon, kis lángon. Amint egy kicsit megfonnyad, hozzáadjuk a csicsókát, és együtt pároljuk. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Ahogy a ycsicsóka teljesen megpuhul, kevés tejszínt adunk hozzá és pürésítjük.

Cukorborsópüré elkészítése
Hozzávalók: cukorborsó, vaj, só, bors
A cukorborsót blansírozzuk, leszűrjük. Vajat, sót, borsot, kevés cukrot adunk hozzá, majd szitán áttörjük.

Velős tarhonya elkészítése
Hozzávalók: szárított tarhonya, velő, hagyma, só, bors
Az előzőleg elkészített, kiszárított tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, kétszerannyi vízzel felengedjük, sózzuk, puhára főzzük. Kevés hagymát kis kockára vágunk, vajon pároljuk, majd hozzátesszük a velőt. Sózzuk, borsozzuk, enyhén összepirítjuk, majd pürésítjük, végül hozzákeverjük a tarhonyához.

Séf: Kovács Gábor
Fotó: Mozdény Judit

 

2016. október 19.


Szüreti híradó

 

Szeptember 23-án napsütésben szüreteltük a Szürkebarátot, október 7-én a hajnali köd felszállása után az Olaszrizling alapanyagot. A kihívásokkal teli szőlészeti év után a gondos válogatásnak is köszönhetően egészséges fürtök kerültek a vödrökbe. A feldolgozás a bogyózással kezdetét vette, majd kíméletes préseléssel, a gravitáció segítségével a must a hordókba és üvegballonokba került ülepítésre. 24 óra elteltével megkezdtük a színelést és miután minden a helyére került, kezdetét vehette az irányított erjesztés a hűtött térben.

A Szürkebarátot tegnap színeltük: 12,8% alkohol, 4g/l maradékcukor, 6,2g/l savtartalom. A gyümölcsös-egyensúlyos aroma és ízvilág, valamint az analitika alapján örülünk, hogy az izgalmas nyárvég és a hírtelen esővel beköszöntő ősz ellenére megérte szeptember végéig a tőkén tartani a szőlőfürtöket. Az Olaszrizling 100% hordóban erjed, jelenleg sérülékeny (hamar elillan oxigén hatására) citrusos, ananász-banán észteres jegyeit hordozza magán.

A szőlőben a levélhullás elkezdődött, lassan a vegetációs periódusból nyugalmi szakaszába tér a növény.

 

wp_20161101_010_r1_1024x576

 

2016. szeptember 3.


A bor útja: hordótól a forgalmazott palackig.

 

Az elmúlt fél év munkájával saját borunk példáján keresztül is megtapasztaltuk ezt az utat. Kihívásokat kerestünk és aranyérmet kaptunk a Szent György-hegyi és a Badacsonyi borvidéki borok versenyén is. Elkészült facebook oldalunk és honlapunk. Cikket írtak rólunk!

Megkeresett minket a Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj 8261, Park u. 18.), a budapesti Képzeld el borbár (Budapest 1077, Wesselényi utca 23.), és az Alapbor webshop, aminek eredményeként már rajtuk keresztül is kaphatóak boraink. Köszönjük a közreműködést!

Természetesen közben a szőlőben is ott voltunk! Az idei szőlészeti év eddig kihívásokkal teli volt; kedvezett a gombabetegségeknek, jeget hozott és sok esőt. A hegy felső részéről lezúduló víz árkokat vájt az ültetvényben, ezt azóta sikerült helyreállítanunk. Szerencsére napsütésből nem volt hiány, ami a jég után segítette a szőlőfürtökön keletkezett sebek gyógyulását.

Kitartó zöldmunkára volt szükség, hajtásválogatásra (ez nem csak a hozamkorlátozásban segít, hanem így a lombfal is vékonyabb lesz, és a szőlő fényt kaphat a különböző fenológiai fázisaiban) és levelezésre (mely engedi kiszáradni a fürtöket). Reméljük ez nemsokára meghozza gyümölcsét. Elindult a zsendülés a Szürkebarátnál, majd az Olaszrizlingnél és várjuk a 2016-os szüretet. Az elkövetkezendő néhány hét rengeteg izgalmat tartogat, bízunk benne hogy Zeusz kegyes lesz a Csendár dűlőhöz.

 

2016. július 8.


Kedves Szandra!

 

Ezúton köszönjük neked az alapokat a honlapunkhoz!

 

ujvari-bros_honlap_eredeti_01_c1_(4-3)_b